02 March 2010

Kisah Atlantis


Pernah dengar tentang Atlantis? Mesti pernah kan. Atlantis adalah nama pulau legenda yang pertama kali disebut dan digambarkan oleh ahli falsafah Yunani Purba Plato dalam dialognya Timaeus dan Critias.
Menurut Plato, pulau Atlantis yang terletak "melepasi tiang Hercules", merupakan kuasa marin yang menakluk sebahagian besar Eropah Barat dan Afrika. Tidak lama selepas gagal menakluk Athens, Atlantis tenggelam di bawah ombak "dalam bencana satu hari dan satu malam" akibat malapetaka semulajadi yang berlaku 9,000 tahun sebelum zaman Plato.

Oleh kerana kisah ini hanya diceritakan oleh Plato, Atlantis kemungkinannya satu mitos yang direkanya bagi menyokong teori politiknya yang berdasarkan fakta sejarah. Sesetengah sarjana berpendapat Plato bertujuan menceritakan sejarah sebenar. Sungguh pun tujuan penceritaan Atlantis jelas bagi kebanyakan sarjana, mereka tidak sependapat sama ada atau banyak mana gambaran Plato berasaskan fakta sejarah. Sesetengah sarjana mendakwa Plato mengambil pengajaran daripada kejadian silam seperti letupan Thera atau perang Trojan, sementara yang lain menegaskan bahawa dia mengambil inspirasi dari kejadian semasa seperti kemusnahan Helike pada 373 SM atau kegagalan Athenian menjajah Sicily pada tahun 415–413 SM.

Kemungkinan kewujudan Atlantis dibincangkan secara aktif dalam budaya klasik kuno, tetapi biasanya ia ditolak dan kadang kala dipersendakan. Walaupun tidak diketahui semasa Zaman Pertengahan, kisah Atlantis dijumpai kembali oleh golongan humanis pada permulaan zaman moden. Gambaran Plato memberi inspirasi kepada beberapa penulis Reinaissance bagi menghasilkan hasil kerja utopia, seperti Francis Bacon's "New Atlantis". Atlantis kini menjadi sumber inspirasi penulisan moden, daripada cereka sains kepada buku komik dan wayang.


Atlantis merupakan sebuah pulau bertamadun wujud sebelum cina dan mesir. Ia wujud 9000 S.M., sebelum Plato dilahirkan. Manusia-manusia di Atlantis hidup aman damai dari sebarang bencana. Pulau Atlantis dikatakan lenyap dari muka bumi dan bahagian bumi Atlantis terdampar di beberapa benua dipercayai terdapat di kepulauan Bahamas. Sesetengah sarjana berpendapat bahawa pulau Atlantis pernah wujud. Mereka berpendapat bahawa Pulau Atlantis tenggelam di bahagian Asia kerana sejarah yang pernah diceritakan oleh Plato mengatakan bahawa Atlantis adalah sebuah pulau yang kaya dengan bijih timah dan emas, selain penduduknya menanam tanaman seperti nenas dan pisang, yang kebanyakannya berada di bahagian Asia.

No comments:

Post a Comment

Pages